Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Att göra Sverige mer innovativt

August 22nd, 2012 · 2 Comments

Den politiska debatten i Sverige handlar just nu mycket om innovationer. Regeringen förbereder en innovationsstrategi, och Socialdemokraterna har föreslagit en “nationell innovationsberedning”. Det är vällovligt. Sverige behöver förnyelse. Framtidens utmaningar radar upp sig – demografi, välfärdens finansiering, tufffare global konkurrens osv. Debatten om innovationer blir dock ofta för snäv; den handlar i alltför hög grad om subventioner till FoU för att storföretag ska kunna ta fram nya, högteknologiska produkter.

Men innovationer är något mycket bredare än så. Det handlar om alla sektorer och alla branscher – inte bara högteknoloi ock varor utan också om tjänster, design, affärmodeller – allt som leder till nya nyttigheter för kunsumenterna. Huvuduppgiften borde därför vara att stimulera hela Sverige att bli mer dynamiskt. För detta krävs att regleringar, upphandling och skatter inte hämmar entreprenörer och tillförsel av riskkapital utan tvärtom driver på och uppmuntrar.

Om detta handlar min nya bok “Ett ramverk för innovationspolitiken”, skriven tillsammans med Pontus Braunerhjelm och Magnus Henrekson (Samhällsförlaget). Vi tre publicerade i samband med att boken kom ut också en debattartikel i SvD, där vi sammanfattar vår argumentation; den kan läsas via länken. Boklanseringen skedde på ett stort seminaerium på Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm. Opponenterna var förbluffande positiva. I princip alla höll med om att innovationspolitiken bör breddas. Nu återstår att se om så verkligen blir fallet.

 

Tags: Innovation · Klas Eklund · Magnus Henrekson · Pontus Braunerhjelm · Uncategorized

2 responses so far ↓

 • 1 Åke Bring // Jan 3, 2013 at 10:16

  Hej Klas,

  Bra! att ni också försöker att bidra till en innovationspolitik,värd namnet
  Innovations-dynamiken behöver stärkas i Svensk industri,och en redan mycket allvarlig ingenjörsbrist, blir alltmer allvarlig.
  Sverige har också en ålderspuckel-problematik att taga hänsyn till,när ca 1,3 miljoner 40-talister kommer pensioneras de närmaste åren,däribland väldigt många erfarna ingenjörer..och samhället förmår inte att “fylla på” i den “unga änden”.Ungdomarna vill bli allt möjligt annat nuförtiden..de vill bli: konstnärer,”jobba med media”,reseledare,mannekänger,frisörer,
  journalister,advokater,läkare,jurister,mm…

  Det är tur att man är född optimist av födsel och ohejdad van!

  Mvh Åke Bring
  fd Studieorg-kompis

 • 2 Caroline Bolmeson // Feb 1, 2013 at 12:50

  Tja,

  man kan ju skriva en bok och sen förvänta sig att någon annan ska ta ledarskap i frågan. Man måste göra inte bara säga, eller hur?

Leave a Comment