Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Kina utmanar

September 5th, 2011 · 8 Comments

I samband med att min bok om Kina publicerats, har jag skrivit en rad artiklar och medverkat i en drös intervjuer. Här ett typexempel: En debattartikel i Expressen, den 4 sep 2011, om hur Kina utmanar Väst på fler sätt än de flesta tror. Inte bara ekonomiskt, i termer av marknadsandelar och företagsköp, utan också som föredöme för många länder i tredje världen. Västledarnas oförmåga att hantera den ekonomiska krisen ökar tyvärr ytterligare den auktoritära kinesiska modellens attraktionskraft.

Tags: Uncategorized

8 responses so far ↓

 • 1 Rolf Emilsson // Sep 19, 2011 at 14:03

  Väldigt bra artikel , som vanligt ! Jag kommer ihåg dig som uppkäftig, engagerad , intelligent Maoist. Jag v ar äldre och v ad som kan kallas “gråsosse”! Jag ror att din radikala tid “har berikat dig”. Du är väldigt pedagogisk och välformulerad . Jag har redan skrivit till SR om hur mycket intressantare dina analyser är, hur mycket mer man förstår. Jag har 7 barn och 8 barnbarn. 6 av mina barn går/har gått på Universitet. Alla har fått “Vår Ekonomi” + Konsums”VårKokbok”. Det kallar jag startböcker i livet för en akademiker. Min sista Cecilia som tar studenten nästa år hoppas jag kan få boken med Dedikation, jag vet inte hur ännu. Jag är naturvetare,(numera pensionerad) utan någon som helst utbildning i ekonomi. Folk trodde at jag var utbildad från Handelshögskolan. Mitt svar ! Jag har bara läst Eklunds “Vår Ekonomi” från pärm till pärm flera gånger.Jag älskar att läsa den boken. Jag hoppas bara att mina barn blir lika entusiastiska.

 • 2 Klas // Sep 19, 2011 at 20:59

  Tack snälla Rolf!
  Dina ord värmer. Ger styrka att fortsätta skriva och folkbilda!

 • 3 Yiran // Sep 29, 2011 at 19:05

  Hej!
  Jag har hört att du kommer ha en föreläsning om din nya bok på ABF-huset i Stockholm, när är det? Det låter mycket lockande!
  XD
  //En kinesisk läsare

 • 4 Klas // Sep 30, 2011 at 08:39

  ABF-föreläsningen är den 6 oktober på kvällen. Välkommen!

 • 5 Yiran // Oct 6, 2011 at 21:18

  Det var verkligen mycket intressant idag, tack för en så bra föreläsning.

  😀
  //Yiran

 • 6 Miaomiao Zhu // Nov 10, 2011 at 16:12

  “Västledarnas oförmåga att hantera den ekonomiska krisen ökar tyvärr ytterligare den auktoritära kinesiska modellens attraktionskraft.”

  Den ekonomiska krisen i västvärlden är vuxensjukdom, och det är nativt för dem som tror kina modell är bättre bara för att de inte har kommit till ett mer komplicerad finanssystem. Lösningar för krisen ligger på bättre regler, finansinnovation och tillsyn från olika aktör istället att gå bakåt och tro om man är barn kan man släppa vuxens oro. Västledarnas oförmåga är vår gemensam oförmåga, inte oförmåga i förhållande till kinas icke-fungerade finanssystem. Tack för en bra artikel!

 • 7 Kemikaliedetektiven // Dec 10, 2011 at 21:27

  Det gladde mig att höra intervjun med dig i Sveriges Radio för en tid sedan.
  Jag har början av 2000-talet förundrats över den naivitet som präglar vårt nya konsumtionsförhållande till Kina och att man så lätt bortser från att det är en diktatur när man får fördelar i form av billiga varor och diverse räddningsaktioner.
  Du tycks ha insett en del av riskerna och formulerar dig mycket väl.
  Själv är jag mest bekymrad över den miljöförstöring och det klimatdilemma som vårt dikaturkramande leder till.
  Mvh/Monica

 • 8 TOMTEN ÄR ILLRÖD…! | Kemikaliedetektiven // Dec 13, 2011 at 13:34

  […] för alla billiga julklappar vi får köpa. Med ekonomisk makt följer politisk, påpekar ekonomen Klas Eklund. (sr.se) (enpartistaten-som-styr-världens-börser) (sr.se) Vad blir priset? I Durban blev det i […]

Leave a Comment