Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Varför går det bra för Norden?

January 24th, 2011 · 9 Comments

De nordiska länderna väcker stort intresse i omvärlden. Varför klarade de sig (bortsett från Island) såpass hyggligt genom den senaste finanskrisen och lågkonjunkturen? Den frågan diskuteras i år på World Economic Forums årliga toppmöte i Davos, i skrift och debatt. Bland annat ska en panel med tre nordiska premiärministrar och två presidenter diskutera “The Nordic experience”; jag modererar tillställningen.

Inför Davos har Global Utmaning i samarbete med bl.a Investor givit ut skriften “The Nordic Way” författad av undertecknad samt historikerna Henrik Berggren och Lars Trägårdh. Jag hävdar där bl.a att ett skäl till att Norden klarat sig förhållandevis bra är att Danmark, Norge, Finland och Sverige gick igenom djupa kriser för 20-25 år sedan – men lärde av dem, reformerade sina ekonomier och kunde bygga buffertar med hjälp av starka statsfinanser och “flexicurity”.

Frågan är då varför de klarade av att hantera sina kriser så väl. Ett skäl kan vara traditionen av konsensusbeslut som gör att vi litar på staten mer än många andra; vi har alltså en hög nivå av “trust” i våra ekonomier. En stark stat behöver inte alls vara något som kväver den enskilde. Berggren och Trägårdh hävdar tvärtom att staten i de nordiska länderna har befordrat individens utveckling – genom utbildningssystem, studiemedel, barnomsorg, inkomstbortfallsprincip i socialförsäkringarna mm har individen fått mer utrymme, inte minst gentemot den egna familjen. Därför uppvisar de nordiska länderna en så speciell kombination av starka individer samtidigt som vi har höga skatter och omfattande offentliga sektorer.

Läs gärna deras uppsats via länken ovan. Den är både provocerande och stimulerande!

Tags: Ekonomi · Finanskris · Klas Eklund · Norden · Uncategorized

9 responses so far ↓

 • 1 tor johansson // Jan 29, 2011 at 01:29

  läs “The Nordic Way”

 • 2 Gunnar Bech // Jan 30, 2011 at 08:24

  Sist en Nordisk finansminister ( förutom Islands nyligen ) var väl när Kjell-olof Feldt hyllades i slutet på 80 talet och vi vet ju resultatet av den politiken.

  Så vi har ju också obalanser i ekonomin genom globaliseringen precis som alla andea västländer fast vi har kunnat kompensera bättre än många andra genom en stark exportindustri precis som Tyskland till skillnad från Irland och Storbritanien. Men vi konsumerar ju också på krita genom att höja värden på fastigheter som ju inte kan växa till himlen.

 • 3 Olle // Jan 31, 2011 at 13:51

  Lysande Klasse !

 • 4 Leif Widén // Feb 18, 2011 at 00:43

  Det finns ett par saker som är så inkapslade under vårt medvetande i Sverige att vi inte upptäcker dem.
  Det ena är individualismen, alltså att individen skall kunna bestämma över sitt öde. Det flyter upp till ytan i politiken i enstaka fall, som t ex makars rätt att dela tillgångar, men det är mycket bredare än så.
  Det andra är den tradition av samförstånd i politiken som Klas nämner, kombinerad med att medborgaren känner något slags förtroende för myndigheterna.
  I många andra länder saknas något eller bägge av dessa faktorer. Vi måste vårda bägge.
  Att respektera individen är något som vi kämpat fram sedan medeltiden, värt att bevara.
  Samförstånd är egentligen att sätta sig ner och komma överens om vad fakta säger oss.
  Om Sverige kan bevara dessa två saker är det ett skäl att vara “stolt” (eller skall jag säga “nöjd”?) över vår kultur.

 • 5 Nils // Apr 4, 2011 at 14:20

  Välciterad artikel, The Nordic Way:
  http://www5.economist.com/blogs/bagehot/2011/01/britain_and_nordic_world_0

 • 6 Cannonball // Apr 27, 2011 at 17:00

  Jag kommer ihåg dig som uppkäftig Maoist. Du var vältalig redan då och jag är 10 år äldre. Tiden går ! Jag beundrar dig . Du är den mest pedagogiska författare jag läst. Jag är bra på pedagogik. Därför ger jag alla mina 7 barn två böcker 1/ “Vår Kokbok,” Konsums sedan 50-talet berömda kokbok. Man behöver inga fler ! och 2/ “Vår Ekonomi ” av Klas Eklund. För att de skall förstå hur samhällsekonomin fungerar. Jag visste det inte innan jag läst boken. Enkla korta namn båda två. Är det en tillfällighet ? Jag är akademiker , men inte ekonom. Det är en oerhört pedagogisk bok. Jag gör reklam för den jämt som exempel på god pedagogik. Så fort någon säger . “Jag förstår inte detta”, säger jag”har du läst “Vår ekonomi ” ?
  Sista upplagan är en höjdare ! Jag har tre upplagor och kan jämföra !

 • 7 Klas // Apr 28, 2011 at 10:24

  Tack, snälla Cannonball!

 • 8 Rickard // May 8, 2011 at 18:15

  Här är ytterligare en person som vill ställa sig in i hyllningskören. Jag tycker din bok “vår ekonomi”(senaste uppglagan) är helt fantastisk och kommer nog att börja läsa på din blogg en hel del framöver. Men jag saknar en del, (iofs har jag lite mer än halva boken kvar) Jag är lite nyfiken på plattskatt och medborgarlön som bland annat nystartade partiet Liberaldemokraterna förespråkar. Vore kul med ett pedagogiskt blogginlägg av dig om fördelar och nackdelar med ett sådant system.
  Tack än en gång för en superbra bok!
  Rekommenderar även jag alla boken!

 • 9 Klas // May 8, 2011 at 19:14

  Tack Rickard,
  i den sista tredjedelen av boken behandlas den svenska ekonomisk-politiska debatten de senaste decennierna. Varken platt skatt eller medborgarlön behandlas dock explicit.
  Men efter dina glada tillrop känner jag trycket öka på att göra bloggen mer frekvent och kanske ta upp sådana frågor här.

Leave a Comment