Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Ny upplaga av Vår ekonomi

August 28th, 2010 · 4 Comments

Den 12e upplagan av min lärobok  “Vår ekonomi” (Norstedts) är nu på väg ut i bokhandeln, lagom till terminsstarten. Den är kraftigt omskriven och har dessutom fått ny, modernare layout och större format.

Innehållsmässigt är den största skillnaden mot tidigare upplagor att finanskrisen har fått ett helt nytt, eget kapitel. Men analysen av krisen har följdverkningar i flera andra kapitel. Avsnitten om finansmarknaderna ägnar nu större utrymme åt “bubblor” och marknadspsykologi och betonar hur finansiella tillgångspriser kan studsa på ett irrationellt sätt. I avsnitten om den ekonomiska politiken beskrivs Keynes återkomst efter finanskrisen – men också hur stimulanspolitiken ger biverkningar såsom större statsskuld. I slutkapitlet har också ett avsnitt tillkommit som diskuterar vilka omprövningar som ekonomiämnet och ekonomerna ställs inför på grund av kriserna.

Vidare har ett avsnitt om klimatpolitik tillkommet, samt ett mer prövande resonemang om hur (och om) ekonomisk tillväxt kan förenas med stigande uttag av naturresurser. Dessutom har fler ekonomporträtt tillkommit, och alla statistik har uppdaterats.

Med dessa förändringar hoppas jag att boken ska fortsätta att kunna fungera som en modern grundbok i samhällsekonomi.

Tags: "Vår ekonomi" · Ekonomi · Läroböcker · Uncategorized

4 responses so far ↓

 • 1 Henrik // Sep 9, 2010 at 20:22

  Hej

  Jag har läst en tidigare upplaga av den boken och skulle vilja läsa en del 2 eller motsvarande. Har du skrivit fler böcker, var kan jag isf se dessa uppradade. Jag hittar lista på hemsidan över böcker du skrivit, inte heller över litteraturtips.

  Mvh
  Henrik

 • 2 Henrik // Sep 9, 2010 at 20:24

  Missade ett ord i förra inlägget, ska stå : Jag hittar ingen lista på hemsidan över böcker du skrivit.

 • 3 Klas // Sep 10, 2010 at 08:02

  Henrik,
  om du går till fliken Archive och klickar på Bibliography så hittar du en kronologisk lista på det mesta jag har publicerat (över 800 artiklar och böcker). Om du går till fliken CV så kan du under biografi hitta en kortare lista med bara de viktigaste verken.
  Vad gäller Vår ekonomi så ger vi inte ut tillägg till gamla upplagor; jag föredrar att skriva om helt när större förändringar sker. Sedan äldre upplagor har diverse finansiella kriser inträffat, Sveriges ekonomi har gått igenom både kriser och uppgångar, och synen på ekonomiska recept utvecklas (och ändras) fortlöpande. Eftersom den stora köpargruppen är studenter som läser boken som kurslitteratur är det enklare för dem att få den rådande uppfattning sammanfattad i en uppdaterad bok snarare än att köpa tillägg till gamla upplagor.
  Men om du köper den nya upplagan över nätet går det att få den ganska billigt.

 • 4 Gunnar Bech // Oct 29, 2010 at 09:00

  Hej Klas,

  Synd att du inte uppdaterar din blogg oftare. Vi är många som är mycket nyfikna på vad du tror om utvecklingen då finanskrisen inte verkar vara över och du har ju så många gånger tidigare förutspått om framtiden. Kanske du nu kan ta hjälp av din fru Pernilla som ju är ett styrelseproffs och borde ha djupa insikter i bankvärldens status och risker.

  Vi ser fram emot era kollektiva visdomar!

Leave a Comment