Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Penningpolitiken måste bli mer framåtblickande

August 31st, 2023 · 2 Comments

När penningpolitiken diskuteras bör vi rikta blicken mot framtiden: hur hög väntas inflationen bli om något år, och hur bör styrräntan sättas i dag för att påverka framtiden. Detta eftersom penningpolitiken verkar med fördröjning. Men nuförtiden diskuteras i stället ofta dagens inflation: Eftersom inflationen är hög nu måste vi höja räntan nu. Eller än värre: eftersom dagens inflationssiffror trycks upp av fjolårets prishöjningar måste vi höja räntan nu. Om detta har jag skrivit en debattartikel i Dagens industri.

DEBATT: Debatt: Räntehöjning är ingen självklarhet (di.se)

Kommentera gärna!

Tags: Inflation · Penningpolitik · Uncategorized

2 responses so far ↓

  • 1 Thorsten Schütte // Sep 14, 2023 at 15:25

    Den gamla hederliga inflationen hade en moralisk dimension som ett straff för att genom höga budgetunderskott och/eller stora löneökningar har levt över sina förhållanden. Den vi har nu har främst efterdyningar av en pandemi och despoten Putins härjningar som orsak, vi skötsamma medborgare rår inte för detta, vilket gör smärtsamma åtgärder svårare att motivera.
    Sen kämpar jag vidare mot Sveriges mest korkade skatt:
    https://www.gp.se/fria-ord/regeringen-har-b%C3%A4ttre-alternativ-till-s%C3%A4nkt-skatt-p%C3%A5-drivmedel-1.109633062

  • 2 Thorsten Schütte // Oct 19, 2023 at 13:39

    Professor John Hassler påpekar i sin utredning om de svenska klimatmålen att landsbygdsbor på något sätt bör kompenseras för hög beskattning av fossila drivmedel, det kan behövas men är inte helt enkelt att snabba konstruera en bra lösning för. En låg hängande frukt som kan plockas direkt är att snarast slopa trafikförsäkringsskatten som en avlastning för fordonsägarna!

Leave a Comment