Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Forskningsstiftelserna 25 år!

October 2nd, 2019 · 1 Comment

I år firar vi forskningsstiftelsernas 25-årsjubileum! Alltså de fem stiftelser som tillkom med pengar från de nedlagda löntagarfonderna. Dessutom bildades AP6, IIIEE i Lund, och Riksbankens Jubileumsfond fick en särskild donation. Hur den striden gick till – från löntagarfonder till stftelsepengar – och hur stiftelserna därefter har skött sig är ämnet för en liten jubileumsskrift som jag författat på uppdrag av de fem stiftelse–vd-arna (samt Riksbankens jubileumsfond). Disclaimer: jag är jävig eftersom jag suttit i styrelserna för såväl Mistra och AP6 som IIIEE (i samtliga fall som regeringens representant). Ja, jag satt t.o.m bredvid Kjell-Olof Feldt i Riksdagen när han skrev sin famösa fond-dikt…

Länk till skriften här

Tags: AP6 · Forskning · IIIEE · Löntagarfonder · MIstra · Riksbankens Jubileumsfond

1 response so far ↓

  • 1 Bengt A Mölleryd // Oct 3, 2019 at 19:55

    Hej, trevlig skrift du författat. Jag hade förmånen att följa tillblivelsen av några av forskningsstiftelserna från IVAs utsiktpunkt (jag var forskningspolitisk proj ledare m m under den tiden). Du uppehåller dig ganska mkt vid det yttre politiska skeendet, ramen för forskningsinriktningen som det blev, nämligen de beryktade löntagarfonderna. Minst lika spännande är hur den kreativa ideen om forskningsändamålet o hur de växte fram. Vissa individers betydelse. Jag tror t ex att Per Unckel hade en fantstisk betydelse. Slitningarna med senare (s)-regeringar särskilt genom,Carl Tham symptomatiskt. Kronan på verket – symboliskt var nog Ingvar Carlsson som styr ordf i SSF, som han skötte exemplariskt o utomordentligt väl.

Leave a Comment