Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Nytt uppdrag: Att utreda en sammanhängade skattereform

June 2nd, 2019 · 3 Comments

Jag har fått ett hedrande uppdrag, av Finansdepartementets egen “think tank”, ESO (expertgruppen för studier av offentlig ekonomi). Jag ska utreda möjligheten att få till stånd en övergripande och sammanhängande skattereform i Sverige. Uppdraget utgår från att vårt existerande system blivit plottrigt och uppsplittrat, medan bl.a globalisering, digitalisering och miljöfrågan ställer skatterna inför nya utmaningar. Här är en länk till en liten video om projektet, på ESOs hemsida. Wish me luck!

Tags: Ekonomi · Skatter · Uncategorized

3 responses so far ↓

 • 1 Thorsten Schütte // Nov 6, 2020 at 09:07

  I skattereformen ska man även passa på att slopa trafikförsäkringsskatten, en ren straffskatt på att försäkra sitt fordon!

 • 2 Eric Eriksson // Nov 6, 2020 at 11:05

  Hej!
  Miljardärerna i Sverige ökar ständigt i antal. I ditt förslag vill du höja momsen på mat och samtidigt höja brytpunkten för statlig skatt. Hur rimmar det med ”skatt efter bärkraft”?
  Du vill inte införa någon form av förmögenhetsskatt och inte heller skatt på arv för att du är rädd för att miljardärerna ska fly landet. Vad jag vet har andra jämförbara länder betydligt högre och mer rättvisa skatter på bl.a. förmögenheter och kapital.
  Mvh. Eric Eriksson, Luleå

 • 3 Thorsten Schütte // Sep 21, 2021 at 09:28

  Nu har regeringen missat chansen igen att i budgeten ta bort trafikförsäkringsskatten, gärna i någon form av grön skatteväxling. Även framöver ska alltså fordonsägare betala en straffskatt på att försäkra sina fordon.

Leave a Comment