Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Kärnkraften blir allt dyrare

April 29th, 2014 · 3 Comments

Under början av april 2014 besökte jag Japan. Där har samtliga landets kärnkraftverk stängts, efter Fukushima-katastrofen. Samtidigt stiger kostnaderna dramatiskt för de verk som byggs i väst – delvis som en följd av att säkerhetskraven nu skärps för att undvika fler härdsmältor i framtiden. Ny kärnkraft tycks därför bli åtminstone tre-fyra gånger dyrare än “gammal”. Kärnkraften riskerar att prisa sig ur marknaden. Om detta har jag skrivit en krönika i Fokus.

Tags: Kärnkraft · Klas Eklund

3 responses so far ↓

 • 1 jeppen // Apr 30, 2014 at 13:28

  Jag bemöter krönikans argument på min blogg:
  http://nejdetkanviinte.se/2014/04/26/klas-eklund-svanger-om-karnkraft/

  Det är viktigt att inse att kärnkraften inte prisar ut sig själv, utan att politikerna gör det. Den som anser att politikerna har ett ansvar att styra rationellt bör se sveket i att prisa ut energikällan med lägst skadeverkningar per kWh.

  Men för Sveriges del bör man inte resignera. Vi har en lång tradition av rationell förvaltning och har fortfarande chans att upprätthålla den. Men bara om våra ledande nationalekonomer “speaks truth to power”.

 • 2 Cecilia // Jun 27, 2014 at 01:18

  Diskussionen om kärnkraft har många aspekter.
  Men just Sveriges tradition av rationell förvaltning är kanske något man bör fundera över, innan man tar till det som argument för kärnkraft?
  Jag har inte själv ännu hunnit titta på detta: http://www.svt.se/dokument-utifran/se-program/del-1-1723?autostart=true

 • 3 Åke Bring // Mar 3, 2015 at 14:59

  Hej Klas …det var ett tag sedan

  Du kan vara helt säker på att kärnkraften har kommit för att stanna och utvecklas.Vad enskilda länder ställer till med är en helt annan fråga tex Tyskland! Japan projekterar redan för ny kärnkraft,landet har ju dåligt med energitillgångar.

  Sverige har sin vattenkraft,men vi har också något som fega (och korkade !) politiker talar tyst om nämligen en av Europas största Uran-tillgångar.

  Kärnfysiken förhåller sig ungefär på samma sätt till energin,som electriciteten förhöll sig till den., När den var ung hade den också många belackare….”man” körde med hästar framför de första spårvagnarna i STHLM,mfl tokigrier….och spred absurda myter
  precis som man gör idag om kärnkraften.

  PS Kommentar ang andra energikällor Solkraft förslår inte så långt….naturlagarna ställer hinder i vägen för den …solarkonstanten är 1,4 kw/kvadratmeter vid rakt infall vid ekvatorn…..hälften av energin reflekteras ut igen pga koldioxiden i atmosfären,då återstår ca 0,7 kw/kvadratmeter….moln,regn,väder stoppar ytterligare, svårighet att hålla stora ytor fukt och dammfria försvårar ytterligare.Verkningsgraden är ganska låg ca 20-25 %, alltså förhållandet mellan tillförd och nyttiggjord energi. Att jämföra med en elmotor som kan ha ca 97 %….
  Samanfattning: Solen kan användas i mycket begränsad omfattning….de andra källorna vind,våg,
  mfl har andra problem som jag inte hinner ta upp här.
  Olja,kol,ved, och annan förbränning är skitiga,och ökar koldioxiden,mm..

  Klas ! jag rekommenderar dig ett par böcker skriven av Professor Bo Lindell : “Kärnkraften Människan och Säkerheten” Även en annan bok :” kärnkraften i en återvändsgränd ? ” av civilingenjör Jörgen Thunell.

  Med vänlig hälsning
  Åke Bring
  Senior Engineer
  fd studiegruppspolare

  Atomubåtarna lär också finnas kvar ett bra tag till ,tyvärr ! jag är emot militär användning av kärnkraft, men för civil användning.
  Förresten i Ryssland har man faktiskt kärnkraftdrivna järnvägslok !!! kul !

Leave a Comment