Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Utrotningshotade ekonomer och andra arter

February 26th, 2014 · 1 Comment

En vanlig fråga är om inte maskiner, datorer och robotar tar jobben ifrån oss. Ekonomer brukar vifta sådana farhågor åt sidan. Men under senare tid har oron stigit. Tekniken tar språng och alltfler uppgifter kan mekaniseras och flyttas ut. Här en krönika i Fokus om hur arbetsmarknaden tycks behöva allt längre tid för att hantera utmaningarna och hur allt fler kommer i kläm.
Bland de utrotningshotade arterna finns även ekonomerna. Snart finns ny mjukvara som kan göra lika dåliga prognoser och skriva lika dåliga krönikor som jag – om det nu är någon tröst.

Tags: Arbetsmarknad · Klas Eklund

1 response so far ↓

 • 1 A-M Dahlin // Oct 2, 2014 at 00:01

  Motarbeta robotar!
  Här i England så finns inte längre någon levande personal på de stora bolagen att få tag på.
  Att finna ett telefonnummer till kundtjänst har blivit svårare. Man hänvisas till siten, och att skriva sitt ärende i ett litet formulär. Ibland svarar en robot, ibland en röstlös människa.
  Att komma fram till tex British Telecom B.T har blivit som ett skämt. Tjänsten är röststyrd, den hör fel, man blir bortkopplad eller kopplad till telefonister i Indien. De har lärt sig fraser och jobbar bara inom de ramarna, det blir opersonligt och svårt att förklara vissa fel, de förstår inte vad man menar.
  Allt är toppstyrt och inget når ända ner till kunden, att få prata med en levande människa blir mer och mer ovanligt och det är otroligt frustrerande när inte robotarna förstår någonting!
  Motverka dem till varje pris, det känns läskigt också att de tar över. Hur äldre människor ska kunna sköta sin ekonomi i framtiden är ett stort frågetecken. De röststyrda är värst, sedan “press 1 for x, 2 for z” etc sedan de företag som helt tagit bort kundtjänst på telefonen, de har bara formulär – jag misstänker att det finns en baktanke och det är att vi inte ska kunna klaga eller få service överhuvudtaget.
  British Gas, alla energibolag och mobiloperatörer och alla giganter brukar ha nummer om man letar noga men nu måste man betala 14 pence i minuten för att få tala om sin tjänst. Wonga, hört om dem? Dem kan folk inte kontakta alls, 5000%ränta, de borde sättas bakom galler – England är ett hemskt land, galningar styr. Det finns ingen moral, ingen heder, bara girighet som genererar hat bland folket.
  Det sparkas hårt neråt, jag väntar på en revolution, they have pushed the people to the limit.
  Rädda Sverige!!
  Bra jobb du gör, på tal om bostadsmarknad, här hyr ju fastighetsägare ut sina bostäder och det finns inget tak. Jag har mött några riktiga “crocks” som hyr ut till ockerpriser, till desperata människor. Det gör min själ illa. Bevara heder och moral hemma, vad hade Olof Palme tyckt om dagens Sverige, om världen? Vad är det som händer, allt känns osäkert och kallt.
  Ja det var en liten fundering här i natten.
  Önskar dig en bra vecka! Dina fina söner gjorde mig nyfiken på vem du är – ni är en fin familj, några att se upp till. Sincerely/A-M

Leave a Comment