Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Ledarvalet i Kina viktigare än det amerikanska presidentvalet

November 6th, 2012 · 3 Comments

Medan media, pr-knuttgar och statsvetarkommentatorer går i spinn över det amerikanska presidentvalet samlas Kinas kommunistiska parti för en kongress där de ska utse nya ledare. I en debattartikel i Expressen i dag hävdar jag att det kinesiska ledarskiftet på lång sikt är viktigare än det amerikanska valet. USA är en demokrati med en president vars makt är inskränkt av media, kongress, domstolar och marknadsekonomin. Kina, däremot, är en enpartistat där partiledningen har näst intill oinskränkt makt. USAs president väljs på fyra år, de kinesiska ledarna sitter troligen i tio. Under den perioden kommer Kina att passera USA som världens största ekonomi. Samtidigt står Kina inför enorma utmaningar – demografi, miljö, ekonomisk strategi, säkerhetspolitik – där vägvalen får enorm global betydelse. Svenska media borde ägna mer kraft och tid att analysera Kina i stället för att granska varje pyttedetalj i de amerikanska kampanjerna.

Tags: Kina · Klas Eklund · Uncategorized

3 responses so far ↓

 • 1 Jan Öhlund // Nov 6, 2012 at 10:38

  Men å andra sidan:
  Värderingen av Yuan
  Hantering av immateriell rätt
  Kanske bromsar tillväxtökningen

 • 2 Michael Sillion // Nov 22, 2012 at 19:43

  Ja för i USA styr inte presidentenlängre. det gör krigsmaskineriet och Oljeindustrin. Hela värdet på dollarn är idag grundat på olja

 • 3 Den digitala ekonomin | The Official Site Of Klas Forsberg // May 1, 2013 at 16:58

  […] För omkring 5 år sedan förutspådde jag att världsekonomin skulle gå in i en recession och på sikt krascha. Att om 10 år skulle Kina (som i princip “äger” den amerikanska dollarn) kliva fram och bli den totalt dominanta ekonomiska faktorn i världen. Jag säger inte att jag hade rätt i tid, men jag tror fortfarande att jag hade rätt i sak. Vi befinner oss i en ekonomisk recession och länder som Grekland, Cypern, Spanien, Portugal och Italien har grava problem. USA har egentligen också rejäla problem då de under så många år skapat diverse ekonomiska bubblor i form av att ha levt över sina tillgångar på olika områden. Klas Eklund (ledande nationalekonom, författare och tidigare chefsekonom på SEB) nämner i flera av sina blogg-inlägg den kinesiska ekonomin. Som flera andra siare anser han att det kinsesiska ledarvalet är viktigare än det amerikanska presidentvalet. […]

Leave a Comment