Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Det kinesiska ledarskiftet

March 25th, 2012 · No Comments

I Expressen publicerar jag i dag en debattartikel om det kinesiska ledarskiftet i höst. Teserna är två:

1. att partiledarskiftet i Kina är betydligt viktigare för världen än det amerikanska presidentalet.

2. att den kompromiss mellan “folkliga” och “elitister” som nu tonar fram efter utrensningen av Bo Xilai faktiskt kan medföra inte bara en önskad omläggnig av den ekonomiska strategin utan också en långsam öppning av den slutna partidiktaturen.

Det är möjligt att jag är för optimistisk. Men känslan har under senare tid spridit sig, även högt upp i det kommunistiska partiet, att det politiska systemet i Kina måste förnyas i takt med att befolkningen blir mer sofistikerad, beläst, berest och kraven på yttrandefrihet tilltar. Men någon övergång till västerländsk demokrati blir det inte.

Tags: Uncategorized

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment