Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

S-krisen har djupa rötter

January 23rd, 2012 · 4 Comments

Publicerade i dag i DI en artikel om socialdemokratins kris. Huvudtesen är att Juholt bara var en utlösande faktor till implosionen; grundproblemen ligger mycket djupare och har att göra med klasstrukturens förändring och den allt mer inskränkta utrymmet för traditionell ekonomisk s-politik. Ska Socialdemokraterna kunna spela en konstruktiv roll i att reformera kapitalismen (se min förra post) måste de förnayas – rejält!

Tags: Kapitalism · Klas Eklund · Socialdemokratin · Uncategorized

4 responses so far ↓

 • 1 olle w // Jan 25, 2012 at 11:37

  En liten fråga till dig som Sosse, på vilket sätt är det en ”kris” att ett parti inte har abnormt höga siffror när det rent matematiskt inte är realistiskt längre?

  Vi har åtta riksdagspartier i dag, när sossarna var som störst så fanns det fem. En ny växande kraft (SD) som ligger mellan blocken tar också bort stora delar av det blockutrymme som SAP kan tävla om. Jag noterar att vänsterblocket ligger på ca 43-44% oavsett hur djupt sossarna faller dvs väljarbasen har inte försämrats nämnvärt.

  Näst fråga är, kris för vem?

  Inte för väljarna i alla fall, bara politrukerna och karriärsossar.

 • 2 Klas // Jan 25, 2012 at 14:14

  Olle,
  poängen i min artikel är just att det är långtgående och strukturella faktorer som är huvudförklaringen till S tillbakagång. I den meningen håller jag med dig att det inte är realistiskt att tro att de åte kan bli så stora som de en gång var. Men nog tycker jag man kan tala om en “kris” (självfallet för partiet) när oponionsstödet halveras och man står utan partiledare.

  För övrigt, eftersom du kallar mig Sosse, är det snart ett decennium sedan jag lämnade partiet. Jag är partilös och trivs bra med det.

 • 3 olle w // Jan 30, 2012 at 13:17

  Jag trodde du var obunden ”sosse” oavsett medlemskap eller ej, det var inte på något sätt menat som en förolämpning om det uppfattades så.
  Med dina förtydligande så köper jag att det är en kris för partiet (inte för nationen). Du går in på orsaker vilket sensationsmedia ej gör de bara babblar om ”kris”. Mina två huvudpoänger är att det inte är kris för Sverige (tvärt om) och att vänsterblocket totalt klarar sig på ungefär samma nivå.

  Så länge S stänger dörren för SD är alltså makten lika långt bort om de har 25% eller 35 % för vänsterblocket är för litet och krympande inte minst pga. de faktorer du nämner och det faktum att SD växer och tar från båda sidor.

 • 4 Glenn Viklund // Sep 7, 2012 at 18:52

  Fantastiskt bra analys, Klas. Instämmer till fullo.

  SAP är i en läroprocess, i bästa fall. Om inte, är det värre.

  Förnyelsen, för att ta ett exempel, inom hälsovården, där det nu föreslås att ABs som startar sjukvårdsenheter ska förbjudas att göra vinster.

  Synsättet är tyvärr komplett upp-och-ner; Ylva och andra som inte förstått villkoren för kapitalismen, dvs risk- reward, borde inte uttala sig om privatiseringarna.

  Kanske finns det hopp om SAP med den nya ledaren, han har i vart fall sedan länge förstått kärnkraftens nödvändighet, inte illa för ett parti i förändring.

Leave a Comment