Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Ansvarstagande kapitalism

January 14th, 2012 · 8 Comments

Jag publicerar i dag ett debattinlägg på DN Debatt om hur kapitalismen bör reformeras. Bakgrunden är naturligtvis finanskrisen, den permanent höga arbetslösheten och de växande klimathoten. Något nytt och fräscht alternativt system till kapitalismen finns inte – planekonomin är död och bara Nordkorea klamrar sig fast vid liket. Så frågan är vilken sorts kapitalism vi vill ha.

I artikeln föreslås en utveckling till en fjärde fas av det kapitalistiska systemet – efter den första laissez-faire epoken (som slutande med krasch 1929), den andra keynesianska (som ledde till stagnation på 70-talet) och den tredje avreglerade (som ledde till krasch 2008).  Denna “Kapitalism 4.0” skulle kännetecknas av att företag tar mer samhällsansvar, av en mer reglerad finansiell sektor, starkare miljöpolitik, mer beslutsamma tag för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden mm.

Tags: Finanskris · Kapitalism · Klas Eklund · Klimat · Uncategorized

8 responses so far ↓

 • 1 Ingrid Eckerman // Jan 14, 2012 at 16:07

  Läs min blogg http://ingrideckerman.blogspot.com/2012/01/ar-kapitalism-40-basta-vagen.html

 • 2 @TommyWalfridson // Jan 14, 2012 at 19:19

  Förstår inte hur du som medlem i Framtidskommission kan negligera den bristen på olja som är förestående. Har spenderat sista åren med att försöka lista ut vad som kommer hända när oljepriset stiger brant, dvs när kineser och indier vill ta en allt större del av den stagnerade oljeproduktionen. Nu vet jag åtminstone vad som hänt de första åren av den processen. “Finanskrisen” 2008 och “Skuldkrisen” 2011 är Oljekris 3.0. Adressera det problemet, så ska jag ta dig på allvar i dina funderingar.

 • 3 olle w // Jan 25, 2012 at 11:28

  Vilket “växande” klimathot, i praktiken har vi noll och intet intresse för den sk klimatfrågan.

  Främst pga det ekonomiska läget men också beroende av att temperaturen lyser med sin frånvaro.

 • 4 olle w // Jan 25, 2012 at 11:30

  Hur vore det om vi faktiskt höll kvar vid den Monetaristiska och inte fepplade med stora stimulanspaket som USA och EU inte har möjlighet att vara uthålliga med.

  Sverige är ett lysande undantag, här har vi bara haft penningpolitisk stimulans och inte stora budgetunderskott.

 • 5 Bengt Svalander // Jan 25, 2012 at 20:33

  “Statens roll är att tillhandahålla möjligheterna för medborgarna att blomstra – inom ekologiska gränser” Tim Jackson. Solen drivkraften för ekologin – kan vi inte ändra! Ekonomin måste vi ändra! Den som tror på en obegränsad tillväxt på en begränsad planet är antingen idiot eller nationalekonom (amerikansk ekonom ). Stabilitet måste åstadkommas med nolltillväxt i rika länder (Viktor) Jag hoppas innerligt att socialdemokraternas nye ledare tillsätter en kommission som vågar fastställa gränser, rätta till den ekonomiska modellen(ifrågasätta tillväxten) och den sociala logiken(att mäta varandra med prylar). Lycka till !

 • 6 Capitalism 4.0 « nullam // Jan 27, 2012 at 21:47

  […] about it here before – the new capitalism. 2012 might be the beginning of the new era, or as Klas Eklund has phrased it – Capitalism […]

 • 7 Marcus Jonsson // Apr 23, 2012 at 21:22

  En kombination av bitcoin och guldfot är mitt förslag.

  http://www.illojal.se/2012/03/monetart-manifest.html

  http://www.illojal.se/2012/04/argument-mot-guldfot.html

 • 8 niels // Feb 21, 2013 at 22:29

  Lyssna på Milton Friedman, kapitalim ska inte ta socialt ansvar. Snak om resursbrist och klimatpåverkan är socialistisk tankespinn. Plötsligt har USA blivit självförsörjande med olja, fracking – om inte Obama hindrar det. Problemet kommer när det går upp för folk att solidaritet är utopi, som fattiga kräver av rika, men som är ohållbart i modern krisekonomi. Socialister löber ut av andre människors pänga.

Leave a Comment