Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Kina blir nummer 1

August 28th, 2011 · 3 Comments

Kina är redan världens största exportör, världens största förorenare och sitter på världens största valutareserv. Snart går landet också om USA som världens största ekonomi. Enligt IMFs senaste prognos sker detta 2016, dvs om bara fem år. Men än mer intressant är att IMF spår att Kina är dubbelt så stort som USA redan 2027 (total BNP i köpkraftstermer). Mittens rike är på väg att ta tillbaka sin position som världens verkliga supermakt – den som Kina innehaft under större delen av mänsklighetens civiliserade historia men som förlorades i början av 1800-talet.

I min nya bok – “Kina: den nygamla supermakten” (SNS Förlag) – försöker jag förklara bakgrunden till den kinesiska uppgången, hur det kommer sig att Kina uppvisar en så märklig kombination av råkapitalism och kommunistisk enpartistat, samt spekulerar över hur världen kan tänkas se ut om 50 år när Kina är nummer 1 på flera områden.

Gack omedelbums och köp!

Tags: Uncategorized

3 responses so far ↓

 • 1 Thomas A // Sep 20, 2011 at 18:41

  zhe ben shu duoshao qian ?

  (How much does the book cost?)

  Good work!!

 • 2 olle w // Nov 7, 2011 at 09:45

  Att jämföra länders ekonomier storleksmässigt i PPP justerat BNP är gravt missvisande.

  Det är ett relevant mått för välståndet inte ekonomins storlek, då gäller nominell BNP.

 • 3 Per S // Aug 20, 2012 at 11:46

  Kina ligger väl på 90:e plats om man räknar GDP per Capita? Tex ligger Turkmenistan före Kina.

  Förresten, hur stor andel är egentligen marknadsekonomi i Kina? 60, 70% Kinas ekonomi är väl mest inomlandsproduktion, dvs de har väl nästan ingen kapitalexport (förutom för att säkra råvarutillgångar för den inhemska produktionen). Det är en intressant aspekt om man bedömmer påståendet att “Kina är imperialistiskt”. Du skrev ju om liknade tema angående Sovjet en gång i tiden;)

Leave a Comment