Klas Eklund

Blog and web site of economist, teacher and author Klas Eklund

Klas Eklund header image 2

Kina på väg höja ambitionerna i klimatpolitiken

September 16th, 2009 · 1 Comment

Förra veckan deltog jag i ett klimatseminarium i Beijing med ledande kinesiska ekonomer, högt uppsatta partifunktionärer och inbjudna ekonomer från Tyskland och Sverige. Nicholas Stern höll anförande, och själv deltog jag i en panel om klimatpolitik och sysselsättning. Seminariet redovisade ett årslångt samarbete mellan de inblandade – en rad nya studier presenterades – och ska förhoppningsvis också resultera i en slutrapport om kinesisk klimatpolitik, inför Köpenhamn.

 

Jag kom hem med ett allt överskuggande intryck: Kina är på väg att ta klimatförändringarna på allvar. Det är något nytt och kan få global betydelse. Kina är ju numera världens största utsläppare av koldioxid, och även om utsläppen per capita fortfarande är långt under USA:s nivå, har de nått det globala genomsnittet och är snart ikapp de svenska.

 

För bara några år sedan sade Kina i officiella sammanhang att klimathotet var något som främst rörde de rika länderna; de hade skapat problemet och det var deras sak att lösa det. Att Kina ändrar strategi och höjer sin ambitionsnivå beror främst på att klimathotet blivit verklighet för den egna befolkningen. Torka i norr skapar stora problem med vattenförsörjningen. Och i söder medför smältande glaciärer i Himalaya risk för översvämningar och bristande dammar – och på sikt brist på färskvatten för hundratals miljoner människor. Till detta kommer naturligtvis tidigare kända hälsoproblem från koleldningen – tusentals döda gruvarbetare i olyckor varje år och miljoner för tidigt döda människor på grund av luftrörsbesvär.

 

Slutsatsen för de ledande är att Kina måste bli en ”low carbon society”. Hur och i vilket tempo är långt ifrån klart, och hänger delvis på förhandlingarna i Köpenhamn. Men även om Kinas ledare inte når så långt som de skulle vilja i Köpenhamn är jag övertygad om att de inom några år börjar införa skatter på kolförbrukning och att enorma resurser trycks in i forskning om förnybar energi och kärnkraft. Det samma gäller elbilar. På flera av dessa områden är Kina redan världsledande. Informellt talar man om att nästa femårsplan ska bli en ”grön plan”. Och kraften i omläggningen när stats- och partiledningen pekar med hela handen kan – på gott och ont – bli överväldigande.

Tags: Kina · Klas Eklund · Klimat

1 response so far ↓

  • 1 Fredrik L // Sep 17, 2009 at 11:35

    Ytterligare ett bevis för att IPCC handlar om politik och ej vetenskap. Bifogar en länk till ett arbete från Alekletts grupp där man visar att IPCC grovt överskattar den mängd kol/olja/gas som finns i världen. Och detta gör de i SAMTLIGA 40 projektioner. De vet helt enkelt inte vad de pratar om, och den förbaskade temperaturen vägrar att stiga.

    http://www.tsl.uu.se/uhdsg/Publications/Sivertsson_Thesis.pdf

Leave a Comment